Verdovingen
Mondzorg Oostplein geeft verdovingen aan patiënten bij bepaalde behandelingen. Een verdoving zorgt ervoor dat je de behandeling op een ontspannen, comfortabele en pijnvrije manier ervaart. Wanneer jij volledig ontspant, werkt dit ook prettiger voor de behandelaars.
Hoe werkt een verdoving?
De tandarts of mondhygiënist gebruikt een carpulespuit met daarin vloeistof. Met een injectie brengt de behandelaar dit aan in je tandvlees en de vloeistof heeft een vaatvernauwende en zenuw-blokkerende werking. Binnen enkele seconden is het voor jou gevoelloos. Welke soort verdoving wij geven, is afhankelijk van je medicijngebruik. Informeer ons wanneer er wijzigingen plaatsvinden in je medicijngebruik.
Wanneer passen we een verdoving toe?
Wij verdoven alleen wanneer jij hier toestemming voor geeft/ hierom vraagt. Verdoving wordt onder andere toegepast bij:
- Prepareren en vullen van tanden en kiezen
- Prepareren van tanden en kiezen voor de toepassing van een kroon of brug
- Trekken van tanden en (verstands)kiezen
- Implantaatbehandeling
- Tandvleesbehandelingen
- Wortelkanaalbehandelingen
Wie mogen een verdoving geven?
De tandarts en de mondhygiënist mogen zelfstandig een verdoving geven. Een preventieassistente mag jou een verdoving geven wanneer de tandarts in de praktijk aanwezig is. Ook zij is hiervoor opgeleid.
Doet een verdoving pijn?
De injectie van de verdoving kan gevoelig zijn. Gelukkig duurt dit onprettige gevoel maar kort. De injectie brengen we langzaam in, waardoor het verdoven minder pijnlijk is.
Wat zijn de bijwerkingen van een verdoving?
Door de verdoving kunnen je tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of gaan tintelen. Dit verdwijnt weer als de verdoving uitgewerkt is. Dit duurt één tot enkele uren. Wij adviseren geen warm eten of drinken te nemen tot dat de verdoving uitgewerkt is, dit in verband met kans op verbranding of het kapotbijten van je tong of lip.
Wat kost een verdoving?
Een verdoving (code A10) kost in 2019 €14.33. Het komt voor dat op je rekening meerdere malen een verdoving genoteerd staat. In dat geval heb je meer dan 1 behandeling gehad aan je tanden en/of kiezen.
Wordt een verdoving vergoed?
Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering 100% verzekerd voor verdoving. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Vraag ons gerust om advies. Wij kunnen nagaan wat je zorgbudget is en hoe hoog je eventuele eigen bijdrage is.
Heb je nog vragen over een behandeling met verdoving? Aarzel niet om je vraag aan een van onze behandelaars te stellen. We helpen je graag.