Home » Klikprothese

Klikprothese

Een klikprothese (ook wel klikgebit of overkappingsprothese genoemd) is een uitneembare prothese die je eigen tanden en kiezen vervangt. De prothese klik je vast op de implantaten in je mond. De klikprothese is toepasbaar voor zowel de onder- als bovenkaak. In de meeste gevallen wordt de onderkaak gedaan, omdat daar de meeste problemen zijn met het loszitten van de prothese. In geval van de bovenkaak, zorgen we dat je gehemelte weer vrijkomt met een klikprothese zonder gehemelteplaat.

Voor wie is een klikprothese geschikt?

Een klikprothese wordt geadviseerd wanneer patiënten problemen ervaren met een loszittende volledige prothese. De implantaten in de kaak zorgen ervoor dat je kaken minder snel slinken. Doordat het klikgebit in de bovenkaak houvast krijgt door de implantaten is er geen gehemelte bedekking meer nodig. Eten, proeven, lachen en praten kan zo weer op een natuurlijkere manier. Daarnaast is deze prothese geschikt voor mensen die:

  • Pijnklachten ervaren door een loszittende prothese
  • Lastig kunnen eten door de prothese
  • Bang en onzeker zijn dat de prothese los in de mond zit
  • Misselijkheid en kokhalsneigingen hebben omdat de prothese tegen het gehemelte drukt
  • In geval dat je van je bovenkaak een braakreflex krijgt van de prothese met verhemelteplaat

Een klikprothese maken

Een nieuwe klikprothese maken kost tijd. Wij maken de prothese in ons eigen laboratorium. In totaal heb je vijf tot zes bezoeken nodig. De prothese wordt volledig op maat gemaakt.

Bezoek 1: Beginafdruk

We maken een beginafdruk van je kaak. Hiervan wordt een gipsmodel gemaakt, waarna er een speciale afdruklepel wordt gemaakt, die precies op je kaken past. Met speciale afdrukstiften wordt de positie bepaald van de implantaten in je mond.

Bezoek 2: Definitieve afdruk

Met de speciaal voor jou ontworpen afdruklepel maken we nu nog preciezere afdrukken van je kaken. Met speciale afdrukstiften wordt de positie bepaald van de implantaten in je mond.

Bezoek 3: Beetbepaling

We leggen je beet vast, zodat de tanden en kiezen in de prothese goed op elkaar komen. Ook kijken we samen naar de kleur en vorm van de tanden.

Bezoek 4: Passen in was van de prothese

Tijdens dit bezoek gaan we je prothese passen. We kijken samen naar de kleur en vorm van de tanden. Het kan zijn dat jij of de tandprotheticus aanpassingen wilt doen. Daardoor kan een extra bezoek nodig zijn, aangezien we pas verdergaan indien je tevreden bent met het resultaat.

Bezoek 5: Plaatsen van prothese

Jouw prothese is klaar en wordt in je mond geplaatst. Samen met de mesostructuur /steg(staafje)/drukknoppen op de implantaten, word in de mond geplaatst. Daarnaast krijg je uitleg over eventuele klachten en schoonmaakinstructies.

Bezoek 6: Nacontrole

In overleg met jou maken we binnen een week een afspraak voor nacontrole. Hierbij kunnen eventuele drukplekken worden weggehaald. Daarnaast adviseren wij om op jaarlijkse controle te komen. Controle van de implantaten is zeer belangrijk. Tijdens de controle zullen er ook röntgenfoto’s gemaakt worden. Dit doen we na 1, 3 en 5 jaar na plaatsing van de implantaten. Hier beoordelen we de ingroei in het bot.

Wennen aan je nieuwe prothese

Een nieuwe prothese is altijd even wennen. Het is nieuw en anders. In het begin kun je misschien last hebben van drukplekken en het in- en uitdoen van de prothese is wennen. Je kunt ons altijd bellen voor advies.

Met of zonder prothese slapen?

Je kunt de prothese het beste voor het slapen uit doen. Op die manier krijgen je kaken rust en is er een betere doorbloeding van het tandvlees. Misschien vind je het niet een prettig idee om zonder tanden en kiezen te slapen. In dat geval adviseren wij om in ieder geval de onderprothese uit te doen. Wanneer de prothese uit is, moet deze bewaard worden in een glas water.

Schoonmaken van de prothese

Het is belangrijk om de prothese op de juiste manier schoon te maken. Dit is noodzakelijk om bacteriegroei te voorkomen. Spoel de prothese na iedere maaltijd af met water en maak daarnaast de prothese twee keer per dag goed schoon. Het schoonmaken van een prothese moet met zorg gebeuren, boven een wasbak gevuld met water. Gebruik een zachte tandenborstel en neutrale zeep. 

Let op: gebruik nooit schuurmiddelen, tandpasta of bijtende middelen om de prothese schoon te maken. Dit zorgt voor blijvende schade aan de prothese.

Schoonmaken van de mond

Naast je prothese moet je ook je mond goed poetsen. Het poetsen van je mond is heel belangrijk, omdat bacteriën in de mond door de aanwezigheid van voedselresten (plak) heel snel kunnen groeien. Hierdoor kun je aften en ontstekingen krijgen en uit je mond gaan ruiken. Masseer je kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan je gehemelte en implantaten. Gebruik een gewone tandpasta om je mond te reinigen.

Schoonmaken van de implantaten

Plak en tandsteen op de implantaten en prothese kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf. Om dit te voorkomen geven wij een duidelijke instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie.

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering