Home » Implantologie

Implantologie

Implantologie is het snelst groeiende onderdeel van de tandheelkunde en wordt toegepast wanneer tanden in de mond vervangen moeten worden. Deze worden vervangen door implantaten. Een implantaat is een soort kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst op de plek waar eerst je eigen tanden of kiezen zat. Het implantaat bestaat uit titanium (lichaamsvriendelijk materiaal) en groeit in korte tijd stevig vast aan het kaakbot.

De plaatsing van het implantaat in de kaak gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het implantaat is de basis en biedt houvast voor:

  • Een kroon (kunsttand of -kies)
  • Een brug (meerdere kunsttanden of -kiezen)
  • Een klikprothese (kunstgebit op implantaten)

Meer weten? Lees hier meer informatie.

Wanneer kies je voor een implantaat?

Wanneer je een kroon, brug of klikprothese (ook wel klikgebit) wilt. Onze behandelaars zullen bij de periodieke controle altijd controleren en adviseren of een van bovenstaande tandheelkundige voorzieningen nodig is.

De voordelen van implantaten

  • Het kaakbot blijft in stand en slinkt nauwelijks
  • Een functionele en blijvende oplossing
  • Kunsttanden en -kiezen op implantaten zijn niet te onderscheiden van echte
  • Een implantaat met kroon, brug of prothese voelt aan als je eigen tanden
  • Gaan jarenlang mee, wanneer je ze goed onderhoudt.

Wat kost een implantaat?

Voor een of meerdere implantaten waar een kroon of brug op geplaatst zal worden, ontvang je een begroting met een specificatie van de kosten. Deze begroting kun je insturen naar je verzekering mits je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten. Van je verzekering hoor je dan voor welke vergoeding je in aanmerking komt.

Heb je in overleg met je behandelaar gekozen voor een klikprothese op implantanten voor de onder- of bovenkaak? Deze behandeling valt onder de basisvergoeding en komt voor vergoeding in aanmerking mits je zorgverzekering voor deze behandeling akkoord geeft. De behandelaar zal deze informatie na het eerste bezoek met je bespreken. Ook zal de behandelaar het behandelplan (na goedkeuring van de patiënt) indienen bij jouw verzekering. Pas na akkoord van je zorgverzekeraar, gaan we over tot behandelen. Er is wel altijd een eigen bijdrage van toepassing op deze behandeling.

Bekijk ook de tarievenlijst voor meer informatie over de kosten. Let op: afhankelijk van de complexiteit en de materialen, kunnen de kosten van elkaar verschillen. In het behandelplan geeft de behandelaar jou een overzicht van de verwachte kosten. Check altijd bij jouw zorgverzekeraar welke behandelingen geheel worden vergoed en voor welke je een aanvullende verzekering nodig hebt.

De meeste behandelingen (denk aan de periodieke controle, het vullen van gaatjes en fluoridebehandelingen) worden tot 18 jaar volledig door de basisverzekering vergoed.

Schoonmaken van de implantaten

Net als een natuurlijk gebit, moet je ook de kroon, brug of klikprothese op de implantaten goed schoonmaken. Plak en tandsteen kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf.

Stappenplan van de behandeling

Stap 1: Situatie in kaart brengen

Tijdens de eerste afspraak bekijken we de huidige mondsituatie. Vervolgens kijken we of er voldoende kaakbot aanwezig is. Als dit niet het geval is, kan de tandarts de hoeveelheid kaakbot aanvullen met een herstelbehandeling. Daarnaast wordt de breedte van de kaak gemeten, bekijken we de conditie van je tandvlees en hoe eventuele tanden en kiezen op elkaar passen. Ook worden er op deze afspraak gebitsfoto’s gemaakt of afdrukken genomen zodat het tandtechnisch laboratorium een mal van het gebit kan maken.

Stap 2: Behandelplan

In het behandelplan leggen we vast welke behandeling wij voorstellen en in welke periode deze behandeling plaatsvindt. Ook bespreken we specifiek wat wij gaan doen en maken we hier afspraken voor. Tot slot krijg je een overzicht van de te verwachten kosten.

Stap 3: Implantaat plaatsen

De tandarts plaatst het implantaat onder plaatselijke verdoving in de kaak. Deze ingreep is ook op oudere leeftijd mogelijk. Het duurt vervolgens 6 tot 12 weken voordat de implantaten stevig genoeg vastzitten in het kaakbot. Wanneer je een gebitsprothese hebt, kun je die met een kleine aanpassing in de tussentijd blijven dragen. Mondzorg Oostplein garandeert dat je niet zonder tanden over straat moet. Wij zorgen altijd voor een noodvoorziening.

Stap 4: Afwerking implantaat

De nieuwe tanden en/of kiezen worden in ons eigen tandtechnisch laboratorium gemaakt. Vanuit de foto’s/ afdrukken die eerder van je gebit gemaakt zijn, kunnen we de juiste positie van de implantaat goed bepalen. In de afdruk gieten we gips en na uitharding van dit gipsmodel kan onze tandtechnicus de kroon, brug, prothese of het klikgebit voor jou op maat maken en deze op de implantaten plaatsen.

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering