Home » Immediaat prothese

Immediaat prothese (noodgebit)

Een immediaat prothese is een noodgebit. Wanneer tanden en kiezen getrokken moeten worden en er een volledige prothese zal komen, is de tussenfase een noodgebit. Wanneer de eigen tanden en kiezen getrokken worden, wordt de immediaat prothese over de wondjes van de getrokken tanden en kiezen geplaatst. Deze prothese is eigenlijk een soort pleister.

De eerste dag met een immediaat prothese

De eerste dag zal de immediaat prothese nog niet lekker zitten. Hij zal klemmen en pijn veroorzaken. Toch mag je de prothese niet uit je mond halen, hij moet minstens 24 uur in de mond blijven. Door de prothese eerder uit te doen kun je de wonden beschadigen. Daarnaast zal door vroegtijdige verwijdering je tandvlees gaan zwellen en zal de immediaat prothese niet meer goed in de mond passen.

De eerste uren na het trekken van de tanden en kiezen zullen de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. De eerste 24 uur mag je de mond ook niet spoelen, er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Houdt het bloeden niet op? Houdt de hevige pijn aan? Of is er iets anders? Neem dan contact met ons op.

Wennen aan een immediaat prothese

Pas na de eerste dag en nacht mag de immediaat prothese uit je mond. Afhankelijk van wat je hebt afgesproken, doet de tandarts dit óf jijzelf. Als je het zelf doet, wees dan erg voorzichtig. Spoel de prothese af en borstel het schoon. Reinig je mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin je eventueel een beetje zout doet. Je kunt bij de drogist spoelmiddel verkrijgen (zoals Pero aid). Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kun je langzaam gaan wennen aan je immediaat prothese. Dit vraagt tijd. Bij de een gaat het sneller dan de ander.

Met of zonder prothese slapen?

Je kaken hebben een tijdje nodig om te herstellen en te wennen aan de prothese. De eerste week moet je de prothese ’s nachts dan ook niet uitdoen. Daarna is het juist beter om hem voor het slapen gaan wel uit te doen. Op die manier krijgen je kaken de nodige rust. Wanneer je de prothese ’s nachts inhoudt, met name je ondergebit, kan dit leiden tot een verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor zal het kaakbot sneller slinken, met een loszittend ondergebit als gevolg. Als je de prothese niet draagt, kun je hem het beste droog bewaren in een prothese bakje.

Eten met een immediaat prothese

In het begin heb je misschien pijn bij het eten. Dit probleem kun je het beste voorkomen door zacht en makkelijk voedsel te eten, zoals puree, gehakt of zacht fruit. Na verloop van tijd kun je harder voedsel proberen.

Praten met een immediaat prothese

In het begin zal je met een immediaat prothese wat onwennig praten. Je zal misschien slissen en bepaalde klanken komen anders over. Dat komt omdat je mond nog moet wennen aan de nieuwe prothese. Een oefening, zoals hardop lezen, helpt bij het verminderen van deze problemen. De spraakproblemen gaan op den duur vanzelf over.

Schoonmaken van de immediaat prothese

Je kunt de prothese het beste minimaal eenmaal per dag poetsen met neutrale zeep en een zachte tandenborstel. Gebruik geen tandpasta. Als er snel tandsteen of aanslag op de prothese komt, kun je de prothese eenmaal per week in wat verdunde azijn leggen. Gebruik liever geen bruistabletten, deze zijn te agressief en beschadigen de prothesekunststof.

Schoonmaken van de mond

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust: uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone fluoridetandpasta om uw mond te reinigen.

Controle van uw immediaat prothese

De eerste tijd kan de immediaat prothese klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal, maar mocht je toch te veel problemen ervaren, neem dan contact met ons op. Wij kunnen correcties aan de immediaat prothese aanbrengen zodat deze weer beter in je mond past. Na ongeveer een maand of drie zul je het gevoel hebben dat je kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken iets geslonken en is er ruimte ontstaan tussen de kaak en het gebit.

Gebruik dan geen kleefpasta of andere middelen om dit probleem op te lossen, maar ga naar je tandprotheticus. Deze zal de immediaat prothese aanpassen door middel van rebasing. Hierbij wordt je kunstgebit aan de binnenzijde voorzien van een nieuwe ‘voering’, ofwel een nieuw laagje kunststof.

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering