Home » Algemene tandheelkunde » Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Je tanden en kiezen bestaan uit meerdere wortels. Deze zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In elke wortel loopt een kanaal: het zenuw- of wortelkanaal. Wanneer het weefsel daar ontstoken is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.

Behandeling

Vooraf aan de behandeling krijg je een verdoving, waardoor de behandeling verder niet gevoelig is. De behandeltijd hangt af van de ontsteking aan een tand of kies (bij een kies duurt de behandeling langer). De behandeltijd duurt ongeveer een halfuur tot twee uur. Soms heb je nog een voorbehandeling nodig, de tandarts zal dit met je bespreken wanneer dit het geval is.

Zal ik nog pijn voelen na de behandeling?

Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt er gespoed met een ontsmettingsmiddel om bacteriën te bestrijden. Ook de kanalen zijn gevuld met een vulmateriaal van een rubberachtige substantie. Deze twee handelingen kunnen er beiden voor zorgen dat de tand of kies geïrriteerd raken en dit kan na een behandeling in sommige gevallen zorgen voor wat napijn. Dit kan 5 tot 7 dagen duren. Je tandarts zal adviseren hoeveel paracetamol en/of ibuprofen je tegen de pijn kan gebruiken.

Heb je na 7 dagen nog last van pijn? Neem dan contact op met onze praktijk. We helpen je graag.

Periodieke controle

Wij adviseren om twee keer in het jaar op controle te komen. Tijdens de controle bekijkt de tandarts jouw gebitssituatie en kunnen eventuele gaatjes vroeg worden ontdekt. Dit voorkomt weer de kans op een ontsteking in je wortel- / zenuwkanaal.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

Bekijk de tarievenlijst voor meer informatie over de kosten. Let op: afhankelijk van de complexiteit en de materialen, kunnen de kosten van elkaar verschillen. In het behandelplan geeft de behandelaar jou een overzicht van de verwachte kosten. Check altijd bij jouw zorgverzekeraar welke behandelingen geheel worden vergoed en voor welke je een aanvullende verzekering nodig hebt.

De meeste behandelingen (denk aan de periodieke controle, het vullen van gaatjes en fluoridebehandelingen) worden tot 18 jaar volledig door de basisverzekering vergoed.

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering