Home » Algemene tandheelkunde » Trekken van tanden en kiezen

Trekken van tanden en kiezen

Er zijn meerdere oorzaken waardoor jij je eigen tanden of kiezen niet meer kunt houden en een tandarts deze moet trekken. De volgende oorzaken komen vaak voor:

  • Tandbederf en tandvleesontsteking
  • Er moet ruimte gemaakt worden voor andere tanden/ kiezen. Dit gebeurt vaak in overleg met een orthodontist voor het plaatsen van een beugel.
  • Verstandskiezen die niet doorbreken
  • Ruimtegebrek

Als je tand of kies is getrokken ontstaat er een lege plek in je gebit. Daardoor kunnen de tanden en/of kiezen gaan verschuiven. Dit is geen mooi gezicht en je kauwfunctie neemt af. Om dit te voorkomen is het aan te raden om het gat weer op te vullen. Hiervoor zijn diverse oplossingen mogelijk, zoals: een volledige of gedeeltelijke prothese, een brug of een implantaat.

Voorbereiding op de behandeling

Voor de behandeling is het van belang van tevoren goed te eten. Als je medicijnen slikt, mag je deze gewoon innemen. Wel is het slim om je medicijngebruik vroegtijdig te melden bij je tandarts. Als je medicijnen gebruikt (zoals bloedverdunners), moet je dit wel ruim van tevoren melden aan je tandarts. In dat geval moet je soms in overleg met je behandelend arts of de trombosedienst, tijdelijk stoppen met je medicijnen.

De behandeling

Vooraf aan de behandeling krijg je een verdoving, waardoor de behandeling verder niet gevoelig is. De tandarts maakt vervolgens het tandvlees rondom de tand of kies los en probeert wat beweging in de tand of kies te krijgen. Dit voelt wat raar, maar is niet pijnlijk. Daarna trekt de tandarts met een tang de tand of kies. In complexere behandelingen, kan de tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg. Afhankelijk van de grootte van de wond zal er gehecht moeten worden. Bij de kaakchirurg is dit vaak het geval. Dit gebeurt met hechtdraad, dat na verloop van tijd vanzelf oplost.

Wat kan ik verwachten na de behandeling?

De verdoving is gemiddeld na een tot vier uur uitgewerkt en daarna kun je pijn verwachten. Dat is normaal. De pijn is vaak goed te onderdrukken met een pijnstiller (paracetamol). Soms schrijft de tandarts ook een ander recept voor. Direct na het trekken van de tand of kies gaat de wond bloeden. De tandarts laat je meestal op een gaasje bijten om het bloeden te laten stoppen. Bloedt het na een paar uur nog steeds, neem dan in elk geval contact op met de praktijk. Soms kan je lichte koorts krijgen na het trekken van een tand of kies. Als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C wordt, kan je beter contact opnemen met de tandarts. Je krijgt van ons altijd een informatieblad mee met duidelijke uitleg.

Ook een dikke wang kan ontstaan naar aanleiding van het trekken van verstandskiezen. We adviseren dan ook na het trekken direct te koelen met ijs. Het is normaal dat de zwelling tot drie dagen na het trekken nog kan toenemen. Blijft de zwelling na drie dagen nog toenemen en krijg je last bij het slikken? Neem dan contact op met de tandarts.

Wanneer is de wond genezen?

De wond zal ongeveer na 10 dagen geheeld zijn. De wond geneest het snelst, wanneer het bloed in de wond goed kan stollen. Daarom adviseren wij je om de eerste dag niet krachtig je mond te spoelen.

Wanneer mag je weer eten en drinken?

Na een tot twee uur mag je voorzichtig gaan eten en drinken. Wacht wel met eten totdat de verdoving uitgewerkt is.

Wat kost het trekken van tanden en kiezen?

Bekijk de tarievenlijst voor meer informatie over de kosten. Let op: afhankelijk van de complexiteit en de materialen, kunnen de kosten van elkaar verschillen. In het behandelplan geeft de behandelaar jou een overzicht van de verwachte kosten.

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

DIRECT

INSCHRIJVEN

 

GRATIS

PROTHESE CHECK!

 

 

 

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlMondzorg Oostplein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering