Tandvleesontsteking
Heb je last van tandvlees dat rood ziet? Is gezwollen? En gaat het bloeden tijdens je tandenpoetsen? Dan is je tandvlees ontstoken. Echter merk je niet altijd dat je tandvlees ontstoken is. Daarom is de halfjaarlijkse controle bij de tandarts erg van belang om ook een mogelijke tandvleesontsteking te herkennen. Bij tandsteen of licht ontstoken (bloedend) tandvlees kan een mondhygiënist je helpen. Zij kan je gebit reinigen en preventieve voorlichting en instructie geven over jouw mondhygiëne.
Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
Tandplak in je mond veroorzaakt ontstoken tandvlees. Tandplak is een dun kleverig laagje dat zich ophoopt op de tanden en kiezen. De bacteriën in de tandplak tasten het glazuur aan en veroorzaken tandbederf. De tandvleesontsteking ontstaat meestal op lastig te bereiken plekjes tussen de tanden, waar je niet goed met een tandenborstel bij kunt.
Ernst van de tandvleesontsteking
Er zijn verschillende stadiums te onderscheiden in ontstoken tandvlees. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemen we gingivitis. Dan is de rand van het tandvlees ontstoken. Dit stadium is vrij goed te behandelen. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar het kaakbot en dan spreken we van parodontitis. Wanneer dit ook genegeerd wordt, ontstaat er gevorderde parodontitis en dan kan door ontsteking het kaakbot worden afgebroken en kunnen er tanden en kiezen verloren gaan.
Tandvleesbehandeling
Tijdens je halfjaarlijkse controle controleert de tandarts altijd of het noodzakelijk is dat je doorverwezen wordt naar onze mondhygiëniste. Afhankelijk van het stadium van de ontsteking, zal de mondhygiëniste een behandelplan met je opstellen. Hoe lang de behandeling duurt, hangt af van de ernst van je ontsteking. De mondhygiëniste neemt de ernst van de ontsteking met je door.
Onze tandartsen en mondhygiënisten gebruiken een systeem om de conditie van het tandvlees in kaart te brengen. Dit noemen we de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). Deze bestaat uit zes verschillende scores.
Score 0
Het tandvlees is gezond. Er is geen behandeling nodig.
Score 1
Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en het bloedt. De behandeling bestaat uit een instructie mondhygiëne.
Score 2
Er is tandsteen aanwezig. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de tandsteen.
Score 3-
Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, zonder teruggetrokken tandvlees met lichte aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist.
Score 3+
Er zijn pockets van 4 tot 5 mm diep, met teruggetrokken tandvlees met aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist. Eventueel is er een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk om te bepalen of er kaakchirurgie nodig is.
Score 4
Er zijn pockets van 6 mm diep of meer en er is sprake van ernstige aantasting van het kaakbot. Er wordt een tandvleesmeting uitgevoerd en het ontstoken tandvlees wordt behandeld door de mondhygiënist. Eventueel is er een vervolgafspraak bij de parodontoloog noodzakelijk om te bepalen of er kaakchirurgie nodig is.
Is de behandeling pijnlijk?
Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. Je kunt daarom ook kiezen voor een verdoving. In overleg met jouw behandelaar maak je hier afspraken over.
Na de behandeling
Zes weken na de laatste initiële behandeling kom je terug om de mondhygiëne te evalueren en zo nodig bij te stellen. Drie maanden daarna kom je terug om te kijken of je tandvleesconditie is verbeterd. Dan wordt er ook nazorg uitgevoerd en wordt je gebit opnieuw gereinigd. De mondhygiëniste kan dan inschatten om de hoeveel maanden je het beste langs kunt komen om je mondhygiëne zo goed mogelijk bij te houden.
Wat kost een tandvleesbehandeling?
De kosten van een tandvleesbehandeling verschillen. Bekijk de tarievenlijst voor meer informatie over de kosten. Let op: afhankelijk van de ernst van de ontsteking, kunnen de kosten van elkaar verschillen. Tijdens je afspraak met de tandarts worden de opties en kosten met jou besproken. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw tandarts. We vinden het belangrijk dat je weet wat er nodig is en wat we gaan behandelen. Neem contact op met onze praktijk. We helpen je graag.